"İş İstiyoruz, Üretmek İstiyoruz"

 “İŞ İSTİYORUZ, ÜRETMEK İSTİYORUZ”


Söyleyecek sözleri var, istekleri var, idealleri var… 

Gençlerimiz, 62 üniversite topluluğu öncülüğünde “Çalışan Gençlik Üreten Türkiye” kurultayında toplandılar. Umutlarını, coşkularını, dileklerini büyük bir özgüvenle dile getirdiler. 

Türkiye’nin ekonomisine, sorunlarına meğer ne çok kafa yormuşlar… Onları dinlerken bunca donanımı ne çabuk elde ettiler, ne zaman büyüdüler, diye düşünmekten kendimi alamadım. Anadolu’nun tarihsel birikimine olan inancım daha da arttı. 

Bu gençlerle ne büyük işler yapılır. Gözleri Türkiye’nin geleceğinde, zekası keskin, bilgisi derin, halkın sorunlarına duyarlı, vatansever bir gençlik. Daha ne isteriz.

Onları dinlerken, yıllar önce okuduğum bir roman aklıma geldi: Zenciler Birbirine Benzemez.

Bu romanda Attila İlhan, arayış içinde olan gençleri anlatıyordu.  Yugoslavya’dan, İspanya’dan, Mısır’dan hatta Çin’den Paris’e giden… 

Örneğin Türkiye’den giden Mehmet Ali, İstanbul’da dünyaya gelmiş, annesi hizmetçi, yetiştirme yurdunda büyümüş, meslek lisesini bitirdikten sonra bir dükkanda çırak olarak çalışmış, daha sonra kendi işyerini açmıştır. 

Mehmet Ali’yi İstanbul’dan Paris’e götüren nedenlere girmeyeceğim.  Orada kendisi gibi arayış içinde birçok yabancı gençle tanışır. Hiçbiri ümit ettiği hayata kavuşamamış bu gençler orada gene mutsuzdur, işsizdir, daha iyi bir hayat umudunu yitirmiştir ve çaresizdir.     

Yol parası toplayacak imkanı dahi olmadığından vatanına dönemeyenler için bir kurtuluş yolu vardır: Fransa’nın denizaşırı ülkelerdeki sömürgelerine lejyoner (paralı asker) olmak…

Lejyonerlik, Zenciler Birbirine Benzemez romanını okuduğumda hiç dikkatimi çekmemişti. Yaptığım  küçük bir araştırma sonucunda şu bilgilere ulaştım:

Fransa’nın 2021 yılında hala lejyoner asker aradığını, başvuru kabul ettiğini, 2014 yılı itibariyle Fransız Yabancı Lejyonu üyelerini Afganistan ve Güney Amerika'ya gönderdiğini, 18-40 yaş arası erkekleri tercih ettiğini, başvuranları sıkı bir seçimden geçirdiğini, zorlu bir askeri eğitim verdiğini ve onlara oldukça parlak maddi olanaklar sağladığını… (1)

 

Günümüzde Fransa dışındaki emperyalist ülkelerin hangileri lejyoner asker alıyor, araştırma konusu.

Uzun bir süredir, Ege ve Akdeniz’in hemen her gün Batı sevdalısı birçok insana mezar oluşunu acı duyarak izliyoruz. Bu düzensiz göçmenlerden, Avrupa ülkelerine ulaşabilenlerin  nasıl bir hayatı oldu, aralarında lejyoner olanlar çıktı mı? 

Emperyalistlerin insanlık değerlerini ayaklar altına aldığı, özgürlük, eşitlik adalet, insan hakları gibi kavramları Aylan Bebeklerle denizlere gömdüğü bir süreçten geçiyoruz. Cemal Süreya usta ne güzel söyler: 


“Ben nereye gittimse bütün zulumlardı

Bütün açlıklardı kavgalardı gördüğüm

Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu 

Namussuz bir çağ bu biliyorsun”


Evet biliyoruz ve inanıyoruz insanlık bu tuhaf süreci de aşacak. 

Kurultayda gençlerimizi izlerken  içimiz umutla güvenle doldu. 

Türkiye’nin ve bölgemizin hatta dünyanın yaşadığı olağanüstü koşulları anlayan ve vatanına sahip çıkan bu gençlerimizin tercihi vatanında çalışmak, üretmek.  

Gençlerimizi küstürmeyelim.  Hem vatanımız kalkınsın, şenlensin hem de gençlerimiz vatanında mutlu olsunlar. Emekleri, emperyalistlerin kirli emellerine alet olan lejyonerlerinki gibi ölüm değil bu topraklara hayat getirsin. 



(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/Frans%C4%B1z_Yabanc%C4%B1_Lejyonu

Yazı, 17 Ocak 2022'de Aydınlık'ta yayınlandı.