GÖNÜL DEFTERİ: Senfonilerin, Romanların, Tiyatro Eserlerinin Anlatacağı Yüz Bir Türk Aydını



Kapağını süsleyen görkemli Nar Ağacı ya da Cumhuriyet Ağacı resmiyle vitrinleri süsleyen Gönül Defteri, 2018’de en severek okuduğum kitaplardan biri oldu.

Doğu Perinçek bu kitabı için “arının ağaçlardan ve çiçeklerden bal toplamasına benzer bir iş yapmaya kalktım.” diyor. Bir yerde de şöyle diyor: “Bu kitap bir bakıma ütopya kitabıdır.”

Ne güzeldir ütopyalar… Düşlerinizdeki ülkelerde hayallerinizi gerçekleştirirsiniz. Doğu Perinçek’in “ütopya” kitabı” olarak nitelendirdiği Gönül Defteri, yüz bir aydınımızın anlatıldığı içeriği oldukça zengin, anlatımı şiirsel, okuduktan sonra tekrar tekrar sayfaları karıştırılan bir el altı kitabı. Yüz akı yazarlarımız, bilim adamlarımız, askerlerimiz, devlet adamlarımız, işçi önderlerimiz, sanatçılarımız… Çok sevilen birinin ölümünün hemen sonra yazılan, duygu yoğunluğu yüksek, deneme tadındaki bu yazılarda vefayı, sevgiyi, arkadaşlığı, en çok da acıyı, Türkiye acısını gördüm.

Bu kitapla bir anlamda yazar, gönlünü açmış okura, sevdiklerini, dostlarını, ağabeyim dediklerini paylaşmış bizimle. Onlar aynı zamanda ülkemizin insan zenginliği.

“Arkadaş” kavramının Doğu Perinçek’in yaşamında çok özel bir anlamı olduğunu anlıyoruz sayfalar ilerledikçe. Hasan Yalçın’dan söz ettiği yazısında şöyle diyor: “Herkes ne kadar arkadaşı varsa o kadar yaşamıştır.” Kitabı okuyanların, kendisine, gönül defterimde kaç arkadaşım var, diye sorduğundan eminim.

Türkiye’nin “Erdemliler Topluluğundan” seçilmiş seçkin aydınlarımızı Doğu Perinçek’in kaleminden tanımak az şey değil. Evet onlar, emperyalizmle savaşın en ön cephesindekiler. Meğer bilmediğimiz ne özellikleri varmış!

İşte Erdemliler Topluluğu üzerine kitaptan bazı notlar:

Erkan Yücel, Mamak Cezaevi’nin Arka Koğuşu’nda, “akşam hücre kapıları kilitlenince kafesteki maymunu” oynayan “kilide vurulamayan sanatçıdır.”

“Dürüst alnından vurulmuş”, “bir durum muhakemesidir Muammer Aksoy’un ölüsü.”

Turan Dursun, “binaları, salonları, kütüphanesi, kafeteryası olmayan bir üniversitedir.”

Orgeneral Eşref Bitlis “sakıncalı komutan”, Uğur Mumcu ise “Sakıncalı Piyade”dir. Ve bu iki yiğit insan “Türk-Amerikan savaşının ilk şehitleridir.”

İsmet Kemal Karadayı, “Sürgündeki savcıdır, fişlenen savcıdır, kitapları yakılan savcıdır.”

Demirtaş Ceyhun, “Düzenin denetleyemediği partili aydın”dır.

“Halit Refiğ’ler, Doğu aleminin incinen gururunun isyancılarıdırlar.”

İlhan Arsel, “aramızda yaşarken olduğu gibi, ayaklarının ucuna basarak kimseye duyurmadan giden” aydınlanma kahramanımızdır.

Ergenekon tertibinin hedefindeki kahraman askerlerimizden, Kıbrıs gazimiz, Türk ordusunda yedi göbekten asker olan tek subayımız Muzaffer Tekin, “teslim alınamayan Türk subayıdır.”

Cemal Süreya “Adam Smith’i şiirden kovan maliye müfettişi”dir.

“Aziz Nesin; Timur'un fillerinin ezemediği, Kuyucu Murat Paşa’ların kuyularda boğamadığı, Yedikule zindanlarına hapsedilemeyen, Börklüce Mustafa ile birlikte çarmıha gerilemeyen, işgal edilemeyen ve sömürgeleştirilemeyen, faili meçhullerde vurulamayan, Mengen barikatlarında tutulamayan, Sivas'ta yakılamayan halk gülümsemesidir.”

“Attila İlhan, Avrasya seçeneğinin Türkiye’deki ve dünyadaki öncülerindendir.”

Fazıl Hüsnü Dağlarca, “yedi iklimin ozanı, Türkçenin kartalıdır.”

Muhyettin Öksün, “”Ergenekon Operasyonu’nun Bismil ayağıdır.”

Ve Bora Gözen, “senfonilerin anlatacağı emek devrimcisi”dir.

Sadece Bora Gözen değil, bu kitapta adı geçen yüz bir aydın, senfonilerin, romanların, tiyatroların anlatacağı yurtseverler ve devrimcilerdir.

işte hepsi, yazarın deyişiyle, bir erdem pınarı misali geleceğe akıyorlar: Rauf Denktaş, Tahsin Bekir Balta, Bahriye Üçok, Münci Kapani, Bahri Savcı, Uçkun Geray, Ali Tatar, İlhan Selçuk, Kaşif Kozinoğlu, Alparslan Işıklı, Talip Apaydın, Oktay Sinanoğlu, Halil İnalcık, Cahit Can...

Erdemleriniz yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Sizleri sadece anarak değil, eylemlerimizle de yaşatacağız ve geleceği sizlerle birlikte kuracağız.

Not: Yazıda tırnak içine alınan sözler, yazara aittir.

Müzeyyen Susar

*Gönül Defteri, Doğu Perinçek, Kaynak Yayınları, 2. Basım